Social Icons

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

Despre noi

Grupul Folcloric Miorita

 


       Bucovina este un ţinut al misterelor, cu colinde care urcă pământul până la cer, cu oameni în costume viu colorate, care exersează de multă vreme arta ospeţiei şi a mitologiei.      
                In acest loc mirific, m-am născut, am crescut, m-am format ca om şi trăiesc eu.... N-aş pleca de aici pentru nimic în lume. Când văd cu câtă uşurinţa ar renunţa unii la locul unde s-au născut, cu câtă uşurinţa îşi leapăda   ţara, parcă mă doare sufletul.

                Sunt invatatoare şi ştiu ca acesta e misiunea mea pe pământ, insa stiu ca daca n-as fi invatat copiii despre dragostea de tara,   iubirea de parinti, respectul fata de sine si fata de altii, stiu ca as fi cântat lumii intregi despre toate aceste lucruri.

              De mica, am iubit doinele si horele noastre bucovinene pe care le cânta mosul meu cu atata patima atunci cand avea cate un dor la inima, tot din copilarie, de la bunica am invatat sa iubesc portul popular bucovinean, incat o rugam pe bunica sa scoata duminica,   din lada de zestre, bruma de avere care ii mai ramasese de pe urma razboiului: doua costume populare vechi, tesute cu mana ei, si ma imbracam cu ele, admirandu-ma in oglindă cât de   mândră eram.

          Vremea a trecut, bunicii mei nu mai sunt, insa ei traiesc prin mine, prin ceea ce mi-au sadit in sufletul meu de copil. Iar eu, la randul meu, incerc de cativa ani incoace sa le transmit copiilor mei de la scoala ceea ce s-a inradacinat atat de adanc inlauntrul meu: dragostea pentru folclorul autentic bucovinen.

          Mi-a fost destul de greu sa-i atrag pe cei mici sa cante folclor, insa mai greu este sa-i ţin langa mine pentru a canta, chiar si atunci cand mai cresc putin...pentru ca incep sa se rusineze de portul popular, de vorba noastra cu accent moldovenesc... dar nu ma dau batuta asa de usor si o iau de la capat, atunci cand cei mici, deveniti mari, pleaca.

          Am unit laolalta, in grupul folcloric „Miorita”, puritatea vocilor cristaline cu maretia   si respectul folclorului autentic. Desi e un grup mic, fara posibilitati financiare, am avut idealuri marete pe care le-am si atins, obtinand locuri intai la festivaluri judetene de colinde si cantand la   Festivalul National de Colinde si Obiceiuri de la Brasov.

          Intelegand ca folclorul nu se mai transmite prin viu grai, cum faceau odata, bunicii nostri, am apelat   la mijloace moderne de promovare, deoarece trăim intr-o eră a informaticii, iar cei mai mulţi tineri accesează internetul....or, de tineri avem nevoie pentru a ne duce mai departe traditia.Am creat un site al grupului folcloric „Miorita”, acolo promovând activitatea grupului şi implicit tradiţia locală. Adresa de web este www.grupmiorita.blogspot.ro .

        Va asteptam sa cantati impreuna cu noi colindele noastre cele sfinte!
                                     îndrumător, prof. Alina Stanciu, SuceavaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

 

Sample text

http://grupmiorita.blogspot.ro/2013/11/premiile-obtinute.html

Sample Text

http://grupmiorita.blogspot.ro/2013/11/blog-post.html

Sample Text